

UITGANGSPUNT
De afbraak van de bestaande constructies (niet voorkomend op de lijst onroerend erfgoed) en de oprichting van 2 half-open bebouwingen met een gevelbreedte van elk 8.00m en een bouwdiepte van 12.00 en een kroonlijsthoogte van 6.50m
CONCEPT ARCHITECTUUR
2- halfopen bebouwingen die zich enerzijds onderling differentiëren naar materialiteit en inplantingsdiepte, anderzijds worden zij wel met elkaar verbonden door de aard van de ontworpen architectuur.
Differentiatie: Door het verschil in inplantingsdiepte (zie concept inplanting) en door het verschil in gevelkleur wordt het verschil inplantingsdiepte extra in de verf gezet en wordt de “kleinschaligheid” benadrukt in functie van een maximale integratie in de omgeving.
Verbondenheid: Door dubbel vervlochten zichtmuur worden beide volumes met elkaar gelinkt en ontstaat er tevens aan de voorzijde een semi-publieke dimensie tussen het publieke openbare weg en de private tuingedeeltes.
Open vs. gesloten: De voorgevel is eerder gesloten en slechts voorzien van een aantal weldoordachte beglaasde oppervlakken Dit in tegenstelling tot de achtergevel die volledig geopend is en maximaal uitzicht biedt.
LIGGING
Rollegem-Kapelle
TYPE
Dubbele Halfopen éénsgezinswoning
AARD
Afbraak & Nieuwbouw
OPDRACHT
ontwerp – vergunning – uitvoering
PROJECTTERMIJN
2017
BUDGETCATEGORIE (IV)
500.000 – 750.000 euro
BOUWWIJZE
Staal-betonbouw met klassieke afwerking



EEN OPEN INTERIEUR MET FLEXIBELE INDELING & POLYVALENTE MOGELIJKHEDEN
CONCEPT INPLANTING
Met het oog op een optimale integratie van een modern volume in de bebouwde omgeving, wordt maximaal gezocht naar een compromis tussen enerzijds de bestaande elementen en lijnen en waarbij anderzijds de schaal van de omliggende bebouwing wordt gerespecteerd.
De beide woningen worden opgetrokken met een gelijkaardige hoogte als de oorspronkelijk bebouwing en houdt rekening de nokhoogte van de omliggende bebouwing – allen vrijstaande woningen (waarvan er enkel kunstmatig zijn opgehoogd).
De verspringing in het ontwerp van de voorgevel komt voort uit de verspringende bouwlijn tussen de woning links en rechts van het ontwerp. De ontworpen toestand fungeert als een soort van overgangstrap tussen de variërende inplantingsdieptes van de omliggende bebouwing.
Deze verspringing zorgt tevens voor een diepte werking in het ontwerp, hetgeen resulteert in een verlichting van het te bouwen volume. Op dit manier wordt de schaal van de omliggende woonhuizen gerespecteerd en blijft de huidige benadering van straatbeeld onveranderd.
