

UITGANSPUNT
“Bestaande vs. Nieuwe toestand”
De bestaande bebouwing betreft een hoofdvolume met een gelijkvloers, een volwaardige verdieping en een niet-bewoonbare, niet geïsoleerde zolder. Dit volume herbergt de leefruimte (gelijkvloers) een slaapkamer (verdieping, straatzijde) en bergruimte (verdieping, achteraan). Achteraan het hoofvolume bevindt zich een aangesloten bijgebouw met op de gelijkvloers de keukenfunctie & badkamer, en op de verdieping een dressing/berglokaal en de verwarmingsinstallatie.
Het ontwerp betreft enerzijds de sloop van de bestaande achterbouw en oprichting van een nieuwe achterbouw met gelijkaardige bebouwde en bewoonbare oppervlakte. Hierin wordt een open leefruimte voorzien op de gelijkvloers en slaapkamer en pallier met vide op de verdieping.
MATERIALITEIT
De gevels van het bestaande hoofdvolume zijn voorzien om na-geïsoleerd en afgewerkt te worden met crepi/sierpleister (totaal pakket 10cm). Het bestaande buitenschrijnwerk is voorzien om vervangen te worden door een hoog-isolerend schrijnwerk in antraciet/zwarte kleur, op bepaalde plaatsen bijkomend voorzien van rolluiken/screens. Het bestaande dak is voorzien na-geïsoleerd te worden met behoudt van de bestaande, oranje, dakpannen.
De nieuwe achterbouw is opgevat als een performante houtskeletbouw en voorzien om afgewerkt te worden met een houtbekleding. In het ontwerp is op beide platte daken een extensief groendak voorzien.
CONCEPT
Algemeen is het uitgangspunt het aanpassen van de bestaande woning en achterbouw naar een verhoogd leefcomfort en toegankelijkheid naar rolstoelgebruik. Dit gezien de bouwheer om gezondheidsredenen op middellange termijn genoodzaakt zal zijn om de woning vanuit een rolstoel te bewonen.
Concreet wordt de bestaande achterbouw vervangen door een nieuw volume. Op die manier kan enerzijds de bestaande trap vervangen worden door een nieuwe trapconstructie zonder pallier, zachtere hellingshoek en mogelijkheid voor de installatie van een traplift, anderzijds zorgt het voor een open toegankelijke leefruimte op het gelijkvloers en een ruime slaapkamer op de verdieping.
Om toegankelijkheidsredenen word het vloerniveau van de 1° verdieping van het hoofdvolume doorgetrokken naar de nieuwe achterbouw (dit in tegenstelling tot de bestaande constructie).
In het hoofdvolume wordt op het gelijkvloers de keuken verplaatst naar de straatzijde en wordt een verruimd toilet voorzien in de inkomhal. Op de 1° verdieping wordt een geriefelijke badkamer ingericht met natte berging/stookruimte en naastgelegen bergruimten/doorgang naar slaapkamer.
Met oog op een aangename woonruimte met veel natuurlijk licht worden enerzijds grote raampartijen in de achtergevel voorzien, anderzijds wordt een vlak dakvlakvenster (dak gelijkvloers) voorzien die extra licht toelaat in de leefruimte en wordt een raam voorzien in de zijgevel van de 1° verdieping
Belangrijke volumetrische/architecturale wijzigingen ten opzicht van de bestaande toestand zijn enerzijds het lessenaarsdak op de 1° verdieping dat vervangen wordt door een plat dak en het niveau van het dak/dakrand van de afdek van de gelijkvloers die merkelijk hoger is dan de bestaande toestand. Oorsprong van beide wijzigingen is het optrekken van het vloerniveau van de 1° verdieping met het oog op de verhoogde toegankelijkheid,
LIGGING
Destelbergen
TYPE
Rijwoning
AARD
Herbouw bestaande achterbouw & aanpassingswerken bestaande woning in functie van rolstoeltoegankelijkheid.
OPDRACHT
ontwerp – vergunning
PROJECTTERMIJN
2015 – 2016
BUDGETCATEGORIE (II)
50.000 – 200.000 euro
BOUWWIJZE
Houtskeletbouw